blodsockermamma.blogg.se

En blogg om blodsocker, low carb, lchf, paleo, inredning och mode!

Dvärgvete och lchf

Publicerad 2013-07-13 11:27:36 i diabetes

Sen jag började läsa "brödberoende" har jag lärt mig något nytt.Nämligen att det vete som vi äter idag är utvunnet ur det "nya" Dvärgvetet.Detta nya vete togs fram för världshungern på 1980-talet.Det är genmodifierat och framtaget för att vetet från början växte sig för högt och dessutom är det ändrat så det klarar av fukt, angrepp och mögel bättre. En produkt som är lättare att odla hel enkelt. Vem säger nej till det när vi ska lösa världshungern?Forskaren som gjorde detta fick även Nobelpris.Så att säga såhär "men bröd och pasta har vi ätit i alla tider och et har inte gjort oss feta innan". Helt korrekt.Men då handlade det inte om det nya dvärgvetet.Idag äter vi denna stärkelse i nästan allt. Till frukost lunch och middag sätter vi oss någonting som faktiskt inte ens har genomgått tester efter genmodifiering. Våra föräldrar och även vi är testgenerationen.Och hur ser det ut idag då?Diabetes och glutenintolerans skjuter i höjden. När du har diabetes rekommenderas du även att äta kolhyrdtarer för att detta är fettsnålt.När man vet fakta, hur får man ihop denna ekvationen?
Ska vi behöva vara så rädda för fett?Ren mat med hög fetthalt. Är det verkligen farligt? Som lchf anhängare så tycker jag att det ofta förekommer missförstånd. Just förkortningen som betyder "low Carb high fat" sätter igång varenda människa.Low carb brukar gå bra men orden high fat är inte bra. Vi har fått lära oss sen sent 80-tal att fett ska undvikas till varje pris. Skär bort fettkanten på köttet, dra bort skinnet från kycklingen, använd margarin och drick lätt- produkter.Så om jag säger att "high fat" för mig är att äta skinnet på kycklingen, äta smör ist för margarin och dricka RÖD mjölk. Känns det så konstigt då?Jag lägger inte ett lager smör EXTRA på det jag äter och jag trycker inte i mig majonnäs bara för jag äter den feta sorten ist för att välja light eller lätt.För att få i sig high fat behöver jag inte anstränga mig mer som många tror. Jag köper bara det som är naturligt.Om vi ska ta en fet men naturlig måltid för mig med en grillad kyckling så har vi oftast stekta grönsaker till, stekta i olivolja eller smör och med kryddor.Vi har även en kall sallad med ruccola, soltorkade tomater, ost och oliver.Ibland har vi en krämig bearnaise till men oftast inte. Så vad känns farligt i den måltiden?Att vi uteslutit ris som jag vet att många skulle ha haft eller att vi tillsatt ost i salladen? Kanske har en fet sås till ibland?För att diskutera lchf med någon som reagerar så starkt som människor oftast gör har jag oftast dragit mig undan eller sagt att jag nog inte äter lchf utan mer äter åt GI-hållet.Men nu börjar jag få mer kött på benen och känner att jag skulle klara ut en diskussion i ämnet. För det vanligaste är ju att folk går i taket när man ska utelämna pasta.Herregud, rör inte vår pasta som vi ätit i flera generationer. Och som dessutom är så bekvämt att tillaga..

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Annie

Efter år av försök och aldrig lyckats bli med barn slog det till ordentligt när jag la ner vete och socker, började träna och fick en helt ny livsstil. Nu är jag mamma till 3 pojkar och lycklig, trött och väldigt nöjd..:-)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela